Спосіб одержання білково-вітамінного продукту на основі грибів Fusarium sambucinum ІМВ F-100011 і Mycelia sterilia (white) ІМВ F 100014
(Права на винахід захищено патентом України)
Пропонується спосіб одержання високоякісного білково-вітамінного продукту на основі нових штамів грибів, збагаченого біологічно активними речовинами:
- білками;
- хітином;
- водорозчинними вітамінами;
- жиророзчинними вітамінами
- ессенціальними жирними кислотами;
- мікроелементами
В способі застосовується спільне культивування двох нових видів штамів-продуцентів: білково-вітамінного продуцента з широким спектром вітамінів та білково-ферментного продуцента, з високим вмістом білка, що дають синергічний ефект - більш швидке утворення біомаси з підвищеним вмістом білків, ліпідів, вітамінів у порівнянні з використанням монокультур.
Перевагами способу одержання білково-вітамінного продукту на основі грибів перед аналогами є:
- швидке утворення біомаси;
- скорочення тривалості процесу ферментації;
- значне збагачення одержуваної білково-вітамінної добавки біологічно активними речовинами, в тому числі вітамінами, білком, ненасиченими жирними кислотами, мікроелементами;
- безвідходне виробництво;
- висока економічність (скорочення строків культивування до 44-46 год).
Запропонований спосіб дає можливість одержання трьох вітамінно-білкових продуктів (твердої фракції, рідкої фракції та продукту з висівками), які рекомендуються для використання в харчовій промисловості фармацевтичній промисловості, косметології, сільському господарстві
Розроблено Інститутом біохімії ім. О.В.Палладіна НАН України.
Контакти:
Teл.: +380 (44) 235-7157. Факс: +380 (44) 234-1296.
E-mail: tto@biochem.kiev.ua. http://biochemistry.org.ua
Адреса: Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України,
вул. Леонтовича, 9, м. Kиїв, 01054, Україна.