GoogleTranslate

Ukrainian Bulgarian Czech Danish English Estonian Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Latvian Lithuanian Norwegian Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Spanish Turkish
 

УДК 577.322.7

Б.М. РОВЕНКО, О.В. ЛУЩАК

 

КАЛОРІЙНІСТЬ ДІЄТИ ВПЛИВАЄ НА ПЕРЕБІГ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ У DROSOPHILA MELANOGASTER

 

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника,

Кафедра біохімії та біотехнології, Івано-Франківськ,

E-mail: bohdanarovenko@gmail.com

 

Зміна антиоксидантого статусу є основою регуляції багатьох функцій клітин і значною мірою залежить від надходження енергії. У даній роботі ми намагалися з’ясувати як калорійність дієти впливає на перебіг вільнорадикальних процесів у плодової мушки Drosophila melanogaster.

Мушки розвивалися на агаризованих вуглеводо-дріжджових середовищах, калорійність яких була від 56,8 кКал до 846,8 кКал на 1 л середовища за рахунок використання різних концентрації фруктози чи глюкози від 0,25 до 20%.

Кількість калорій, які надходили в організм плодової мушки обох статей була вищою при споживанні середовищ із вищим вмістом вуглеводу, незважаючи на те, що мушки споживали найбільше їжі на низькокалорійних дієтах (0,25 і 1%). Більше того, була знайдено достовірно вище споживання середовищ з фруктозою (приблизно на 30%) порівняно з таким із глюкозою.

Кількість карбонільних груп білків була у 1,3 рази вищою при споживанні низькокалорійної дієти. Вміст білкових тіольних груп був на 40% меншим при споживанні середовища із 0,25% вуглеводу в порівнянні з таким на дієтах з 20% вуглеводу. Водночас кількість тіольних груп у низькомолекулярних сполуках не змінювалася. Таким чином, споживання низькокалорійної дієти викликало окисну модифікацію молекул білків плодових мушок. Супероксиддисмутаза (СОД), каталаза і сечова кислота належать до першої ланки захисту біомолекул від пошкоджуючої дії активованих форм кисню. Активність СОД та кількість сечової кислоти у самців була на 50 та 20% вищою відповідно на середовищах із 0,25% вуглеводу порівняно із 20% дієтою. Активність каталази була вищою в 1,2 рази у самців, які споживали середовища з 0,25% за таку на середовищах з 20% вуглеводу. У самок, які розвивались на середовищі із 20% вуглеводу, активність каталази була вищою у 1,3  рази порівняно з відповідним значенням показника у самок, годованих низькокалорійною дієтою. Активність тіоредоксинредуктази була на 30% вищою у особин, які розвивались на середовищі із найнижчою калорійністю. Самці, які розвивались на середовищі з фруктозою і самки, які утримувались на глюкозній дієті, мали найбільшу активність глютатіон-S-трансферази при найменш калорійній дієті. Активність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази на середовищах з вмістом вуглеводу 1 і 4% була у 1,5 рази вищою за таку на середовищах з 0,25 або 20% вуглеводу. Калорійність дієти не впливала на активність ізоцитратдегідрогенази .

Таким чином, низькокалорійна дієта викликає оксидативний стрес у плодової мушки, який супроводжується окисною модифікацією білків та активацією системи антиоксидантного захисту.