Спосіб одержання білково-вітамінного продукту на основі грибів Fusarium sambucinum ІМВ F-100011 і Mycelia sterilia (white) ІМВ F 100014

(Права на винахід захищено патентом України)

Пропонується спосіб одержання високоякісного білково-вітамінного продукту на основі нових штамів грибів, збагаченого біологічно активними речовинами:

  • білками;
  • хітином;
  • водорозчинними вітамінами;
  • жиророзчинними вітамінами
  • ессенціальними жирними кислотами;
  • мікроелементами

В способі застосовується спільне культивування двох нових видів штамів-продуцентів: білково-вітамінного продуцента з широким спектром вітамінів та білково-ферментного продуцента, з високим вмістом білка, що дають синергічний ефект - більш швидке утворення біомаси з підвищеним вмістом білків, ліпідів, вітамінів у порівнянні з використанням монокультур.

Перевагами способу одержання білково-вітамінного продукту на основі грибів перед аналогами є:

  • швидке утворення біомаси;
  • скорочення тривалості процесу ферментації;
  • значне збагачення одержуваної білково-вітамінної добавки біологічно активними речовинами, в тому числі вітамінами, білком, ненасиченими жирними кислотами, мікроелементами;
  • безвідходне виробництво;
  • висока економічність (скорочення строків культивування до 44-46 год).

Запропонований спосіб дає можливість одержання трьох вітамінно-білкових продуктів (твердої фракції, рідкої фракції та продукту з висівками), які рекомендуються для використання в харчовій промисловості фармацевтичній промисловості, косметології, сільському господарстві

Розроблено Інститутом біохімії ім. О.В.Палладіна НАН України.

Адреса: Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України,

вул. Леонтовича, 9, Київ 01601, Україна

Довідки: Тел.: 380-44-235-71-57; Fах: 380-44-279-63-65;

Е-таil: tto@biochem.kiev.ua