GoogleTranslate

Ukrainian Chinese (Traditional) English French German Italian Latvian Lithuanian Polish Spanish
 

Випробувально-біологічний центр Інституту біохімії

ім. О.В. Палладіна НАН України (ВБЦ ІБХ)

 

З 1996 р. функціонує Випробувально-біологічний центр Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України (ВБЦ ІБХ) при відділі біохімії вітамінів і коензимів . Основним видом діяльності ВБЦ є проведення випробувань продукції харчової, кормової  промисловості та сировини на відповідність вимогам стандартів, технічних умов та інших діючих нормативних документів. Керівник ВБЦ до 1915 року включно – член-кор. НАН У Г.В.Донченко, з 2016 р. – доктор біол. наук, пр.н.с. Ю.М.Пархоменко. Сформовано наукові послуги, що надаються на платній основі. Надходження від надання послуг та замовних робіт по ВБЦ реалізуються для покращення матеріально-технічної бази відділу та інституту.

 Історія розвитку ВБЦ ІБХ та характеристика його діяльності.

Статус ВБЦ ІБХ в Інституті.

Випробувальний біологічний центр ІБХ НАНУ є не структурним підрозділом Інституту. Оскільки ВБЦ не є самостійною організацією, він не реєструвався при Президії НАН України

Дата держреєстрації та реєстраційний номер.

Вперше 06 березня 1997 р.  ВБЦ ІБХ пройшов першу атеста­цію та акредита­цію при Комітеті з питань гігієнічного регламентування при МОЗ України. З того часу до 2016 року включно через кожні 3 роки  ІБХ проходив переатестацію при у  Комітеті.  02 червня  2013 року  відбулася  остання   переатестація ВБЦ ІБХ  при вказаному Комітеті,  було отримано “Свідотцтво з акредитації...”  №124 від 20 червня 2013 року чинне до 20 червня  2016 року   “На  право проведення досліджень щодо розробки та наукового обґрунтування  проектів гігієнічних нормативів вмісту та оптимального збалансування нутрієнтів у продуктах харчування  та біологічно активних речовинах  у спеціальних харчових продуктах і  лікарських засобах”, а також на право „Розробки та впровадження біохімічних, фізико-хімічних методів дослідження нутрієнтів (незамінних амінокислот, ессенціальних жирних кислот, фосфоліпідів, вуглеводів, органічних кислот, вітамінів, мікроелементів) і ферментів у харчових продуктах  (в тому числі спеціальних); мінеральних водах,   сільськогосподарській сировині; комбікормах  та кормових добавках; у лікарських і косметичних засобах та визначення в них хімічних речовин і біологічних факторів”.  Після закінчення останнього терміну атестації, ІБХ відмовився від співробітництва з відповідним Комітетом МОЗ у зв’язку із змінами законодавства, але напрямок його діяльності  зберігся.

Одночасно лабораторії, на базі яких проводилась робота  за замовленнями    до  ВБЦ, що поступали на ім’я  заст. директора ІБХ з наукової роботи, були  вперше акредито­ва­ні у 1997 році в Держстандарті  України як такі, що відповідають критеріям акредита­ції вимірювальних лабораторій відповідно до ПМУ 10-98 “Порядок акреди­та­ції вимірювальних лабораторій”. З того часу кожні 3 роки відбувалася переатестація ВБЦ ІБХ при цій установі.

 У 2002 році Держстандарт України був перетворений у Державний комітет України з питань технічного регулювання і споживчої політики –Держспоживстандарт України. З того часу почалося реформування системи метрології в Україні, в наслідок чого  у 2017 році, при черговій переатестації ВБЦ ІБХ отримав «Сертифікат визнання вимірювальних можливостей» за №ПТ-221/17  від ДП Укрметртестстандарт (державне підприємство  "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації і захисту прав споживачів"). Сертифікат виданий  12.10.2017 року, дійсний до 11.10.2019 року. До «Сертифікату»  ВБЦ ІБХ додається перелік його вимірювальних можливостей, а саме вимірювання вмісту біологічно активних речовин (вітамінів, амінокислот, жирних кислот, ензимів та інш.) в харчовій та сільськогосподарській  продукції та сировині, продуктах мікробіологічного синтезу, інше, а також  в лікарських засобах з групи вітамінів.

Основні напрямки діяльності ВБЦ (відповідно до атестації)

1).  Проведення  на замовлення   аналізів вмісту  біологічно активних речовин у спеціальних продуктах харчування, в косметичних засобах, в штучних мінеральних водах, безалкогольних та слабоалкогольних напоях, продовольчій сировині; комбікормах, біологічно активних та кормових домішках.

2). По закінченні випробування наданих зразків Замовнику видається Протокол випробування за підписами  виконавців, керівника ВБЦ за заст. директора ІБХ і завірений печаткою Інституту.

3). Надання консультацій замовникам щодо показників, які можуть характеризувати якість нових продуктів та сировини і проведення їх  аналізів (вітаміни, жирні кислоти, амінокислоти, ліпіди, ферменти тощо). Можливе укладання Договорів з Замовниками на співпрацю.

КОНТАКТНА  ІНФОРМАЦІЯ

Надання консультацій:

Керівник Випробувального біологічного центру
доктор біологічних наук  Пархоменко Юлія Михайлівна

тел. 234-71-78, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Контактна особа ВБЦ – секретар ВБЦ Степаненко Світлана Петрівна

 

Інститут біохімії ім. О.В.Палладіна НАН України

 Поштова адреса:  01030 Київ, вул. Леонтовича 9;

Телефон: (044) 234-59-74; факс: (044) 279-63-65;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Реєстраційні рахунки в органах ГУДКСУ
Код 05417288, р/р31254289109097, ДКСУ  м. Києва,  МФО 820172 

ПЕРЕЛІК  послуг, що надає ВБЦ Інституту біохімії

ім. О.В. Палладіна НАН України

і розцінки в  у.о. без врахування ПДВ

Вид аналізу *

Вартість, у.о.**

Вміст вітамінів та біологічно активних речовин

Вітамін А                  

20-30

Вітамін Е                     

20-30

Вітамін Д                 

25-30

Вітамін В1 (тіамін) 

18-25

Вітамін В2 (рибофлавін)

15-25

Вітамін В6 

18-25

Вітамін В12(мікробіол. метод)

25-30

Вітамін РР (ніацин)

18-25

Фолієва кислота         

18-25

Аскорбінова кислота     

10-20

Пантотенова кислота (мікробіол. метод)   

25-30

Біотин (мікробіол. метод)

25-30

Каротиноїди  

10-20

Біофлавоноїди              

15-20

Вуглеводи (за домовленістю)

Вміст  протеїну та окремих  амінокислот

Загальний  протеїн        

8-10

Амінокислотний профіль

25-30

Соєвий інгібітор протеаз

20

Аналіз жирів

Вміст загального жиру  

20

Жирнокислотний вміст (в % від загального)   

25-30

Вміст холестерину      

20

Вміст фосфоліпідів       

20

Йодне число            

10

Перекисне число        

10

Продукти перекисного окислення    

15

*- За домовленістю виконуються аналізи активності окремих ензимів
та вміст метаболітів.

** -   Вартість аналізів залежить від виду зразка, в якому проводиться аналіз

та кількості зразків;  при визначенні одноразово в більш ніж в 5-ти пробах вартість знижується на 20%.